Friday, August 3, 2012

Puasa Ramadan Anak Kecil

Nak puasa!

"Ummi, abang Ngah nak puasa!" Anak kedua memberitahuku penuh semangat. Dia baru berusia lima tahun.

"Kalau abang Ngah dah boleh solat lima kali sehari penuh baru abang Ngah boleh puasa. Ini solat Subuh tak pernah, macam mana nak puasa. Boleh ke?". Aku cuba mencabarnya.

"Takpe. Nak cuba juga puasa. Esok pagi, masa sahur ummi kejutkan abang Ngah tau." Dia menguap. Malam semakin pekat. Dia tertidur dengan niatnya untuk berpuasa. Aku mengelus rambutnya sambil membacakan tiga Qul lalu menyapukannya keseluruh tubuhnya.

---------------------------------------

Puasa anak yang berusia lima tahun hanya sekadar nama. Penat bermain, air dan makanan diminta tanpa segan. Melompat-lompat nak makan. Aku hanya ketawa geli hati. Semalam bukan main nak puasa. Jam baru pukul 9 pagi dah kebulur.

Teringat perbualan rakan-rakan berkenaan kes kematian seorang kanak-kanak bawah tujuh tahun akibat berpuasa.

"Kesian betul. Anaknya minta nak makan dan minum. Tapi sebab dah tinggal sejam lagi sebelum Maghrib, ibunya cakap, sayanglah.. sikit je lagi. Pergi tidur dulu."

"Itulah.. bila dah azan, kejut-kejut anak, tengok-tengok dah tak bangun-bangun dah."

"Ish, ish.. sayang betul.. Kesian. Mesti ibunya sedih sangat. Maklumlah, budak-budak ni kuat main. Berpeluh, jadi cepat pula dahaga. Dengar kata dehidrasi, kematian sebab tak cukup air dalam badan".

"Em, itulah.. dah ajal. Puasa tu jadi sebab je kan.."

"Ibu bapa sekarang ada juga yang lebih galakkan anak berpuasa daripada solat. Sedangkan dalam hadis Nabi, Nabi pesan umur 7 tahun suruh solat, 10 tahun pukul kalau tak solat. Takde pula suruh tekankan sangat puasa pada anak-anak kecil."

"Solat tiang agama. Solat yang patut ditekankan. Tapi kadang-kadang ibu bapa suka berbangga, kononnya nak cakap pada orang; anak saya umur lima tahun dah boleh puasa."

"Niat orang kita tak perlu teka. Biarlah antara dia dengan Tuhan. Kita ambil saja pengajarannya. Lain kali kalau anak kecil nak puasa, biarkan saja. Tapi kalau dia dah minta nak makan dan minum tu tak perlulah nak pujuk suruh sabar, tak perlu nak fikir sayang sebab dah tinggal sejam lagi ke setengah jam lagi ke.. Kita bagi je. Daripada mati sebab puasa.. bukan ke lagi sayang..".

"Tapi anak dia mati memang terus masuk Syurga. Maklumlah bersih daripada dosa. Nak-nak pula mati sebab puasa. Nanti anak dia tunggulah ibunya di pintu Syurga".---------------------------------

Puasa Ramadan anak kecil hanya sekadar memeriahkan mereka dengan puasa sekejap kemudian makan dan minumlah bila anak mula memintanya.

Amat menarik apa yang dikongsikan oleh Dr. Muna di sini. Seawal manakah anak boleh berpuasa.

Apa yang penting, kita sebagai ibu dan bapa ini, bagaimanakah puasa kita? Solat kita? Ilmu kita? Akhlak kita?

Muhasabah bersama..

Selamat menyambut sepuluh akhir Ramadan tidak lama lagi. Mari pergiatkan ibadah dan amalan kebaikan sehari-hari!

اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عنا

No comments:

Post a Comment