Monday, December 19, 2011

Pelajar


Asas seorang pelajar

Kekuatan ruh atau kekuatan dalaman diri seseorang pelajar merupakan asas kepada kekuatan pelajaran itu sendiri. Semakin kuat ruh keimanan seseorang pelajar, maka semakin kuat jugalah kesan yang terhasil daripada pelajaran tersebut. 

Iman dan akhlaq mulia merupakan aspek dalaman utama yang mesti diperkukuh secara berterusan. Ini kerana, Iman itu bukanlah dengan angan-angan tetapi Iman ialah apa yang tersemat di hati dan dibuktikan dengan amalan dan usaha seseorang. Iman yang mantap akan membuahkan akhlak mulia yang bermanfaat kepada diri dan orang lain. Begitu juga, Hukum dan Fatwa merupakan buah yang terhasil daripada pelajaran yang mendalam berasaskan aspek dalaman seseorang dalam melaksanakan pelajaran. Antara aspek dalaman yang menjadi asas kepada pelajaran hukum dan fatwa adalah seperti berikut:

Ikhlas
Mempunyai niat yang ikhlas untuk mendapat redha Allah SWT.
عن أبي هريرة رضي الله عنه: حدثني رسول الله صلى الله عليه وسلم: (أن الله تبارك وتعالى إذا كان يوم القيامة ينزل إلى العباد ليقضي بينهم وكل أمة جاثية.
 فأول من يدعو به رجل جمع القرآن ورجل يقتل في سبيل الله ورجل كثير المال فيقول الله تبارك وتعالى للقارىء: ألم أعلمك ما أنزلت على رسولي صلى الله عليه و سلم؟ قال: بلى يا رب قال: فماذا عملت فيما علمت؟ قال : كنت أقوم به آناء الليل وآناء النهار. فيقول الله تبارك وتعالى له: كذبت! وتقول له الملائكة: كذبت! ويقول الله: بل أردت أن يقال: فلان قارىء فقد قيل ذاك.
 ويؤتى بصاحب المال فيقول الله له: ألم أوسع عليك حتى لم أدعك تحتاج إلى أحد؟ قال : بلى يا رب قال : فماذا عملت فيما آتيتك ؟ قال : كنت أصل الرحم وأتصدق ؟ فيقول الله له : كذبت وتقول الملائكة له : كذبت ويقول الله : بل إنما أردت أن يقال : فلان جواد فقد قيل ذاك
 ويؤتى بالذي قتل في سبيل الله فيقال له : في ماذا قتلت ؟ فيقول : أمرت الجهاد في سبيلك فقاتلت حتى قتلت فيقول الله له : كذبت وتقول له الملائكة : كذبت ويقول الله : بل أردت أن يقال : فلان جريء فقد قيل ذاك ) ثم ضرب رسول الله صلى الله عليه و سلم ركبتي فقال : ( يا أبا هريرة أولئك الثلاثة أول خلق الله تسعر بهم النار يوم القيامة )
(أخرجه الترمذي في سننه، باب الرياء والسمعة 4/591، وابن حبان في صحيحه، باب الإخلاص وأعمال السر 2/135، وابن خزيمة في صحيحه، باب التغليظ في الصدقة في الصدقة مرآة و سمعة 4/115؛ قال أبو عيسى هذا حديث حسن غريب، قال الشيخ الألباني: صحيح، قال الحاكم: صحيح الإسناد ووافقه الذهبي، وقال شعيب الأرنؤوط: إسناده صحيح).

Maksudnya: Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.: Rasulullah S.A.W. bersabda kepadaku:  “Allah S.W.T. pada hari Kiamat akan turun untuk mengadili hamba-hamba-Nya dan seluruh umat ketika itu dalam keadaan berlutut.
Maka, yang pertama dipanggil untuknya (urusan pengadilan) ialah seorang yang mengumpulkan al-Qur’an, seorang yang terbunuh di jalan Allah, dan seorang yang banyak harta. Maka Allah berkata kepada orang yang membaca (mahir) al-Qur’an: Bukankah Aku telah mengajarkan kepadamu apa yang telah aku turunkan ke atas Rasul-Ku (al-Qur’an)? Dia berkata: Benar wahai Tuhanku. Allah berkata: Maka apakah yang telah engkau lakukan terhadap apa yang telah diajarkan kepadamu? Dia berkata: Dulu aku selalu menunaikannya (membacanya) pada siang dan malam. Allah berkata: Engkau berbohong. Lalu para malaikat turut berkata: Engkau berbohong. Allah berkata kepadanya: Sebenarnya engkau mahu dikatakan (oleh orang): Orang itu seorang Qari (mahir dalam al-Qur’an), maka sesungguhnya telah dikatakan (oleh orang) sebagaimana itu (yang engkau mahukan).
Dan kemudian didatangkan orang yang memiliki harta. Maka Allah berkata kepadanya: Bukankah Aku telah meluaskan kepadamu sehingga Aku tidak membiarkan engkau memerlukan sesiapa? Dia berkata: Benar wahai Tuhanku. Allah berkata: Maka apakah yang telah engkau lakukan terhadap apa yang telah Aku berikan kepadamu? Dia berkata: Dulu aku selalu menyambungkan tali persaudaraan dan bersedekah. Allah berkata: Engkau berbohong. Lalu para malaikat turut berkata: Engkau berbohong. Allah berkata kepadanya: Sebenarnya engkau mahu dikatakan (oleh orang): Orang itu seorang pemurah, maka sesungguhnya telah dikatakan (oleh orang) sebagaimana itu (yang engkau mahukan).
Dan kemudian didatangkan orang yang memiliki harta. Maka dikatakan kepadanya: Dalam keadaan apakah engkau terbunuh? Dia berkata: Aku telah disuruh berjihad dalam jalan-Mu, maka akupun berperang sehingga aku terbunuh. Allah berkata: Engkau berbohong. Lalu para malaikat turut berkata: Engkau berbohong. Allah berkata: Sebenarnya engkau mahu dikatakan (oleh orang): Orang itu seorang yang berani, maka sesungguhnya telah dikatakan (oleh orang) sebagaimana itu (yang engkau mahukan).
Kemudian Rasulullah S.A.W. menepuk kedua lututku lalu bersabda: “Wahai Abu Hurairah, tiga orang itulah ciptaan Allah yang pertama dinyalakan api neraka dengannya (membakar mereka) pada hari Kiamat”.

Pelajaran ditela'ah dalam keadaan tenang dan bukannya dalam keadaan yang negatif seperti; marah, jemu, terlalu gembira, didesak oleh golongan yang berkepentingan, atau apa-apa juga keadaan yang menyebabkan pelajar tidak dapat menumpukan perhatian kerana hati dan fikirannya terganggu. Seseorang itu tidak harus belajar semata-mata kerana tamakkan harta atau kemegahan,dan kepentingan duniawi semata-mata.

Bersedia untuk تراجع (Menarik balik pendapat) dan bersedia untuk melakukan semakan semula ke atas  kajian yang dibuat.
Berilmu, berlapang dada, tenang dan tegas. Keperluan terhadap ilmu adalah jelas iaitu kajian dibuat berasaskan ilmi. Manakala, sikap berlapang dada membolehkan kita untuk mengkaji semula kajian yang dinyatakan serta menarik semula sebarang pendapat jika berlaku kesilapan.No comments:

Post a Comment